03 października 2015

Kluski kukurydziane [bezglutenowe]


Chyba już niezliczoną ilość razy wspominałam Wam o mojej sympatii do wszelkiego rodzaju kluseczek. Można zrobić je chyba na prawdę z wszystkiego. A co najlepsze równocześnie pasują też praktycznie do wszystkiego!
Na słodko, na słono, o każdej porze dnia (nocy w sumie też jeśli ktoś i wtedy lubi jeść ;)) ale kluseczkom nigdy nie można odmówić ;)



Kluski kukurydziane
[bezglutenowe]
Składniki:
(3 porcje)
  • 1 szklanka (175 g) kaszy kukurydzianej
  • ok. 3 szklanek wody
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia i gdy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę kukurydzianą. Gotujemy ją na małym ogniu, mieszając, aż całkowicie zgęstnieje i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.

Do kaszki dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy w dłoniach kluseczki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej kluseczki i gotujemy ok. 30 sekund od momentu wypłynięcia.

12 komentarzy :

  1. Kluski są super!
    Mam dobrą znajomą, która nie może jeść pszenicy, zrobię jej kiedyś z jakimś dobrym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę je spróbować,kaszkę kukurydzianą lubię,ale nie mam na nią zupełnie pomysłu poza ugotowaną na sypko i polaną masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mozna czyms zastąpic mąkę ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, nie kojarzę żadnej innej mąki która miałaby takie właściwości.

      Usuń
    2. a może skrobia kukurydziana?

      Usuń
    3. Niestety nie wiem bo nigdy jej nie używałam ;< . Ze względu na dostępność zazwyczaj sięgam po mąkę ziemniaczaną.

      Usuń
    4. Może ryzowa? Aczkolwiek nie wiem, jak się sprawdzi w kluskach.

      Usuń
  4. No niestety ja też mam słabość do kluseczek :P Wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A z czym je podajesz na słono?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najchętniej z leczo warzywnym - dusze ulubione warzywa w sosie pomidorowym, przyprawiam ziołami tak jak lubię i zajadam :)

      Usuń