Chyba już niezliczoną ilość razy wspominałam Wam o mojej sympatii do wszelkiego rodzaju kluseczek. Można zrobić je chyba na prawdę z wszystkiego. A co najlepsze równocześnie pasują też praktycznie do wszystkiego!
Na słodko, na słono, o każdej porze dnia (nocy w sumie też jeśli ktoś i wtedy lubi jeść ;)) ale kluseczkom nigdy nie można odmówić ;)
Kluski kukurydziane
[bezglutenowe]
Składniki:
(3 porcje)
- 1 szklanka (175 g) kaszy kukurydzianej
- ok. 3 szklanek wody
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
- sól do smaku
Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia i gdy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę kukurydzianą. Gotujemy ją na małym ogniu, mieszając, aż całkowicie zgęstnieje i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
Do kaszki dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy w dłoniach kluseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej kluseczki i gotujemy ok. 30 sekund od momentu wypłynięcia.
ale urocze, żółte!
OdpowiedzUsuńKluski są super!
OdpowiedzUsuńMam dobrą znajomą, która nie może jeść pszenicy, zrobię jej kiedyś z jakimś dobrym sosem :)
Koniecznie muszę je spróbować,kaszkę kukurydzianą lubię,ale nie mam na nią zupełnie pomysłu poza ugotowaną na sypko i polaną masłem:)
OdpowiedzUsuńA mozna czyms zastąpic mąkę ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, nie kojarzę żadnej innej mąki która miałaby takie właściwości.
Usuńa może skrobia kukurydziana?
UsuńNiestety nie wiem bo nigdy jej nie używałam ;< . Ze względu na dostępność zazwyczaj sięgam po mąkę ziemniaczaną.
UsuńMoże ryzowa? Aczkolwiek nie wiem, jak się sprawdzi w kluskach.
UsuńJadłabym, oj jadłabym :)
OdpowiedzUsuńNo niestety ja też mam słabość do kluseczek :P Wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńA z czym je podajesz na słono?
OdpowiedzUsuńNajchętniej z leczo warzywnym - dusze ulubione warzywa w sosie pomidorowym, przyprawiam ziołami tak jak lubię i zajadam :)
Usuń