04 października 2015

Migdałowo-gryczane ciasteczka

Jeśli lubicie ciasteczka z dodatkiem ziaren i nasion a do tego o ciekawym składzie i smaku to zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis. Do ich przygotowania użyłam pozostałości po robieniu mleka migdałowego, oraz kilka dodatków znalezionych w kuchennych szafkach. To kolejny przepis, który łatwo możecie zmodyfikować do swoich gustów dodając Wasze ulubione orzechy.




Migdałowo-gryczane ciasteczka
(bezglutenowe)
Składniki:
(12 ciasteczek)
  • 150 g (1 szklanka) pulpy migdałowej
  • 300 g (2 szklanki) mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-10 łyżek syropu klonowego
  • 5-6 łyżek nasion słonecznika
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • mleko sojowe
Przygotowanie:

Mielony len zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na 15-20 minut.

Pulpę migdałową mieszamy z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia, nasionami, dodajemy syrop klonowy, spęczniały len i dokładnie urabiamy w rękach ciasto.

Wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C pieczemy przez ok. 20-30 minut.

Po upieczeniu polewamy je gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka sojowego.

6 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają ;-P

    zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne ciasteczka! :)
    Świetne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na wykorzystanie "resztek" :) Słodkości z posmakiem gryki są specyficzne, ale ja je bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń