Jeśli lubicie ciasteczka z dodatkiem ziaren i nasion a do tego o ciekawym składzie i smaku to zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis. Do ich przygotowania użyłam pozostałości po robieniu mleka migdałowego, oraz kilka dodatków znalezionych w kuchennych szafkach. To kolejny przepis, który łatwo możecie zmodyfikować do swoich gustów dodając Wasze ulubione orzechy.
Migdałowo-gryczane ciasteczka
(bezglutenowe)
Składniki:
(12 ciasteczek)
- 150 g (1 szklanka) pulpy migdałowej
- 300 g (2 szklanki) mąki gryczanej
- 1 łyżeczka mielonego lnu
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-10 łyżek syropu klonowego
- 5-6 łyżek nasion słonecznika
- 3-4 łyżki siemienia lnianego
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- mleko sojowe
Przygotowanie:
Mielony len zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na 15-20 minut.
Pulpę migdałową mieszamy z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia, nasionami, dodajemy syrop klonowy, spęczniały len i dokładnie urabiamy w rękach ciasto.
Wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C pieczemy przez ok. 20-30 minut.
Po upieczeniu polewamy je gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka sojowego.
ciasteczka pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają ;-P
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com
Ciasteczka pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! *.*
Super pomysł na wykorzystanie "resztek" :) Słodkości z posmakiem gryki są specyficzne, ale ja je bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń