O tym, że weganie są bardzo pomysłowi to chyba już wszyscy dobrze wiedzą. W końcu kto inny z najzwyklejszych składników potrafi zrobić praktycznie wszystko? No bo w końcu po co kupować coś w sklepie skoro można zrobić to samemu w domu, no najlepiej z fasoli! To może tak majonez z fasoli? Czemu nie! Jak dla mnie to chyba najlepszy (i najprostszy) wegański majonez jaki do tej pory zrobiłam.
Wegański majonez z fasoli
Składniki:
- 250 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- ok. 2 łyżeczek musztardy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- olej
- sól (najlepiej czarna)
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę blendujemy na jednolitą masę z musztardą, sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodajemy trochę wody z zalewy (jeśli fasolka była z puszki) i oleju aż do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji.
Doprawiamy do smaku.
Ciągle robię majonez z płatków ryżowych. Muszę w końcu spróbować pomysłu z fasolą. :)
OdpowiedzUsuń)Na prawdę w smaku przypomina majonez? :)
OdpowiedzUsuńCzarna sól potrafi zdziałać cuda ;)
UsuńA ja słyszałam, że robi się też z makaronu. Szukam przepisu.
OdpowiedzUsuń