Zabielany kapuśniak wegański
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 6 suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki grochu łuskanego
- 1/2 szklanki pęczaku
- ok. 3 litry wody
- 0,5 l mleka sojowego
- bazylia, oregano, majeranek, tymianek
- pieprz i opcjonalnie sól
Przygotowanie:
Śliwki i jabłka pozbawione gniazd nasiennych blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy - w razie potrzeby można dodać część wody.
Do dużego garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, marchewki pokrojone w plastry, drobno posiekaną cebulę, groch, pęczak i mieszankę zrobioną wcześniej. Zalewamy mlekiem sojowym i tyloma szklankami wody ile będzie potrzebne żeby przykryć wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż wszystkie składniki zmiękną - ok. 1-1 i 1/2 godziny. W razie potrzeby w trakcie gotowania stopniowo dodajemy wodę, tak żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
Po tym czasie doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Pysznie wygląda, a składniki naprawdę orginalne - groch, śliwki, kapusta? Jestem bardzo ciekawa smaku takiej zupy.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń