13 stycznia 2016

Klopsiki z bułki tartej

Często słyszę, że przecież żeby jeść wegańsko trzeba spędzać całe dnie w kuchni. Nie ma nic bardziej mylnego! Jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu gotując albo akurat nie macie zbyt wiele czasu i potrzebujecie czegoś na szybko to mam dla Was przepis na szybkie klopsiki lub kotlety z bułki tartej. Idealne do jedzenia same z sosem i ziemniakami, w sałatce lub z makaronem i sosem pomidorowym.




Klopsiki z bułki tartej
Składniki:
(ok. 25 klopsików)
  • 200 g (2 szklanki) bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka lnu mielonego
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1/2-1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2-1 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ok. 1 szklanki wody
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę z czosnkiem.

Bułkę tartą dokładnie mieszamy z lnem, majerankiem, przyprawami, zeszkloną cebulą i czosnkiem. Stopniowo dodajemy wodę i dokładnie rękoma mieszamy aż z masy będzie można lepić klopsiki lub kotlety.

Gotowe klopsiki/kotlety rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez ok. 25 minut (aż będą ładnie rumiane).

1 komentarz :

  1. Muszą być fajne jako drobna przekąska na wynos z jakimś sosem do maczania :) Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń