Jak już mogliście zauważyć lubię gęste kremowe zupy są pyszne, pożywne a do tego bardzo zdrowe! Chętnie wrzucam do nich różne warzywa, które znajdę u siebie w domu. Tym razem było tak samo zebrałam to co było w spiżarni i kuchni wszystko wrzuciłam do garnka i... zakochałam się w efekcie :) !
Krem warzywny ze szpinakiem
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 3 ziemniaki (ok. 0,5 kg)
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wody
- pieprz, sól, curry
- opcjonalnie: pestki dyni do podania
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę.
Selera kroimy w plasterki.
Czosnek obieramy i miażdżymy.
Do garnka wkładamy cukinię, ziemniaki i seler naciowy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodajemy szpinak, czosnek i gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut (aż szpinak nie zmięknie). Wtedy odlewamy wodę do drugiej miski i blendujemy warzywa na jednolitą masę dolewając tyle odlanej wcześniej wody żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
Zupę ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Podajemy posypaną pestkami dyni.
Piękny kolor, musiała być pyszna. ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy <3
OdpowiedzUsuń