Produktem, który najczęściej wykorzystuję na śniadania to płatki owsiane. Lubię je w postaci owsianek, jako dodatek do mleka roślinnego czy też jako pyszną granolę. Owsianki co prawda mogłabym jeść chyba codziennie ale czasem mam ochotę na coś innego.
Niedawno udało mi się kupić gofrownicę. I po jej kupnie chyba przez tydzień na śniadanie jadłam prawie codziennie gofry. To był cudowny tydzień. Bałam się, że zrobienie gofrów owsianych będzie trudne, ludzie straszyli mnie, że lubią się przylepiać itp. Ale na całe szczęście okazuje się, że jest to bardzo proste i wystarczy mieć w zasadzie 2 składniki. W smaku nie są podobne do klasycznych gofrów ale jak dla mnie są na prawdę pyszne. To co, ktoś chętny na najprostsze gofry owsiane ;) ?
Gofry owsiane
Składniki:
(2 gofry)
- 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
- 1-1 i 1/3 szklanki wody
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki kokosowej (15 g)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka dowolnego słodu
- opcjonalnie: kilka kropli esencji wanilii
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę (w tym momencie możecie dodać mąkę kokosową). Następnie dolewamy szklankę wody i pozostałe składniki według upodobań. Znowu blendujemy. (Jeśli dodaliście mąkę kokosową dodajcie trochę więcej wody). Gotową masę odstawiamy na ok. 15-20 minut do zgęstnienia.
Gofrownicę dobrze rozgrzewamy. Gdy już będzie gotowa nakładamy połowę ciasta i pieczemy gofra przez ok. 4-5 minut każdy.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to powidła aroniowo-jabłkowe, jagody, orzeszki arachidowe, płatki kokosa i jagody goji. Do tego kubek gorącego mleka karobowego i jak dla mnie to właśnie jest śniadanie mistrzów ;)
ja tęsknie za moją gofrownicą, która niestety została w domu… ahh te studenckie życie, kiedyś ją do siebie przytaszczę :D i wtedy na pewno zrobię te gofry! ;)
OdpowiedzUsuńŚniadanie faktycznie mistrzowskie :)
OdpowiedzUsuńWegańskie gofry nigdy nie chcą mi się udać, ale muszę spróbować zrobić je z Twojego przepisu :)
czy to przejdzie jako ciasto naleśnikowe? (jeszcze nie mam gofrownicy)
OdpowiedzUsuńPowinno dać radę, polecam tylko po połączeniu płatków owsianych z płynem odstawić na kilkanaście minut bo wtedy ciasto zgęstnieje i będzie bardziej lepkie.
Usuńi już mam pomysł na jutrzejsze (w sumie to już dzisiejsze) śniadanie:) już nie pamiętam od kiedy zabieram się za zdrową wersję gofrów- odkąd kupiłam gofrownicę rok temu na walentynki (dziwny prezent? niee bo to serduszkowe gofry:)) Przepis prosty jak konstrukcja cepa więc rano odpalam młynek:)
OdpowiedzUsuń