Pasty do kanapek, które można przygotować w parę chwil to coś co często ratuje moje śniadania gdy nie mam czasu na robienie czegokolwiek innego. Można je bardzo szybko przygotować ze składników, które często są w domu. Najprostszą z past fasolowych, które często robie jest ta z samej czerwonej fasolki, ale tym razem postanowiłam dodać jeszcze suszone pomidory. Idealne połączenie!
Pomidorowo-fasolowa pasta kanapkowa
Składniki:
- 250 g ugotowanej czerwonej fasolki (1 puszka)
- 150 g suszonych pomidorów (waga po odsączeniu z oleju)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- oregano, bazylia, majeranek (możecie dodać wasze ulubione zioła)
- słodka papryka mielona
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski lub kielicha blendera i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Doprawiamy do smaku i jeszcze raz, krótko blendujemy.
Gotową pastę przechowujemy w lodówce.
robię podobną z ciecierzycy ;)
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory wprost kocham, mogłabym jeść na okrągło... a tym bardziej z czerwoną fasolą - idealnie do siebie pasują :) Takie pasty są zbawieniem podczas dni, kiedy nie ma się czasu :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Mam wszystkie składniki! :D Jutro na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńJa teraz rzadko robię pasty, bo praktycznie nie jadam chleba, a nie zawsze mam ochotę na warzywa pokrojone w słupki. Może jednak zrobię sobie coś podobnego dla odmiany. :)
OdpowiedzUsuńgdybym nie zjadła wszystkich suszonych pomidorów to pasta robiona była by już dziś XD uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPyszna i sycąca pasta!
OdpowiedzUsuńhej, robilas moze paste kanapkowa z wedzoym tofu? :)
OdpowiedzUsuńHej,
UsuńZ wędzonym tofu robiłam takie dwie:
http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2015/07/pasta-kanapkowa-z-wedzonej-makreli.html
http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2015/11/serek-kanapkowy-z-tofu.html
jak zobaczyłam zdjęcie pomyślałam że to rem czekoladowy:) ostatnio robię w kółko tylko masło orzechowe i domową nutellę ale już mi brakuje jakiejś wytrawnej pasty:)problem w tym że nie przepadam za suszonymi pomidorami ale już ja znajdę jakiś inny sposób na tą fasolę:)
OdpowiedzUsuńMam przepis na pastę z samej fasoli również ;)
UsuńPasta z białej fasolki: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2014/03/pasta-z-biaej-fasolki.html
Pasta z czerwonej fasolki: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2013/09/10-fasolowa-pasta.html
Czerwona fasola + suszone pomidory to duet idealny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju smarowidła, proste, szybkie i przepyszne :)