09 września 2013

Fasolowa pasta

Często miałam problem podczas robienia sobie kanapek na uczelnię, w te wakacje wykombinowałam, że przecież czerwona fasolka jest idealnym produktem wyjściowym do stworzenia pasty kanapkowej ! Pasta ma wyrazisty smak, piękny kolor, dobrze smakuje i na ciepło i na zimno, a do tego może być przechowywana w lodówce 2-3 dni :D !


Fasolowa pasta
Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub olej
  • bazylia, oregano
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
Puszkę czerwonej fasoli odcedzamy i fasolkę wrzucamy do miski, blendujemy. Dodajemy do tego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, posiekany czosnek, przyprawy (tak dużo, jak kto lubi ;) ) i odrobinę (ok. 1 łyżki) oliwy. Wszystkie składniki dobrze razem mieszamy, na jednolitą masę. Całą pastę przez chwilę podsmażamy na patelni, i po chwili pasta jest gotowa do odłożenia do miseczki.

Najlepiej smakuje podana na świeżym, jeszcze ciepłym chlebie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz