Bardzo rzadko dzielę się z Wami moimi przepisami na sałatki czy surówki bo wydają mi się zbyt proste i oczywiste, ale przepisem na tę surówkę po prostu musiałam się z Wami podzielić. Jest tak dobra! Lekko pikantna z mocnymi orientalnymi przyprawami, warzywami, bardzo prosta i do tego bardzo, bardzo smaczna.
Ta sałatka jest świetną propozycją obiadową, bo idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Czyli jeśli przygotujecie ją wcześniej to spokojnie jeszcze przez kilka dni możecie się nią cieszyć ;)
Orzeszkowa orientalna sałatka makaronowa
- 500 g makaronu (ja wybrałam kukurydziany)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 natka szczypiorku
- sos:
- 1/2 szklanki masła orzechowego (200 g)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sriracha
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, słodka papryka i sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu hartujemy pod zimną wodą.
Z papryk wyciągamy gniazda nasienne i następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie paski lub robimy paski obieraczką typu julienne. Ogórka obieraczką kroimy na cieniutkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu.
Makaron, mieszamy z pokrojonymi warzywami, dodajemy sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Można ją podawać zarówno na zimno (prosto z lodówki - ja wolę tę wersję) jak i po podgrzaniu. To już zależy tylko od Waszych preferencji smakowych ;)
Przez kilka dni możemy się cieszyć... o ile nie zjemy całej naraz :D Sałatki z makaronem bardzo mi smakują, a ta wydaje się ciekawa i kolorowa :) Sos z masłem orzechowym podbił moje serce...
OdpowiedzUsuńjest po północy a ja ślęczę przy kompie szukając inspiracji:) Takie piękne zdjęcia u Ciebie i mnóstwo świetnych przepisów! do tego brakuje mi tylko oleju sezamowego- czy to jakoś wpłynie na smak jeśli go nie dodam? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW nocy najlepiej ogląda się inspiracje kulinarne ;)
UsuńCieszę się, że przepisy się podobają. Olej sezamowy tutaj nadaje dość mocny aromat i wzbogaca smakowo przepis więc radziłabym go dodać, ale bez niego też będzie smaczne ;)
Musi być pyszne, na pewno spróbuje :))
OdpowiedzUsuń