Całe szczęście, że dynie można kupić prawie przez całą zimę. Dzięki temu nawet teraz w mroźnym styczniu możemy raczyć się ich pysznym smakiem już na śniadanie. Dzisiaj przygotowałam sobie śniadanie w piekarniku i wyszło obłędnie pysznie. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję na śniadanie w leniwy weekend lub jako zdrową przekąskę albo deser.
Śniadaniowa pieczona dynia z jabłkiem
Składniki:
(1 porcja)
- 1/3 małej dyni hokkaido
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść waszych ulubionych orzechów
- garść rodzynek
- cynamon
- opcjonalnie: syrop klonowy lub daktylowy
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę.
Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy je w kostkę.
Dynię przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C, pieczemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy jabłko, płatki owsiane, doprawiamy cynamonem, wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika aż do czasu gdy dynia będzie miękka. Wyjmujemy z piekarnika, mieszamy z orzechami i rodzynkami.
Przed podaniem można polać dodatkowo syropem klonowym lub daktylowym.
Oo zjadłoby się dynię o tej porze roku <3 Świetna opcja na śniadanie, a jak ładne wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł na śniadanie :)) całkiem coś nowego :)
OdpowiedzUsuń