17 lutego 2016

Pomidorowo-fasolowa pasta kanapkowa

Pasty do kanapek, które można przygotować w parę chwil to coś co często ratuje moje śniadania gdy nie mam czasu na robienie czegokolwiek innego. Można je bardzo szybko przygotować ze składników, które często są w domu. Najprostszą z past fasolowych, które często robie jest ta z samej czerwonej fasolki, ale tym razem postanowiłam dodać jeszcze suszone pomidory. Idealne połączenie!



Pomidorowo-fasolowa pasta kanapkowa
Składniki:

  • 250 g ugotowanej czerwonej fasolki (1 puszka)
  • 150 g suszonych pomidorów (waga po odsączeniu z oleju)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oregano, bazylia, majeranek (możecie dodać wasze ulubione zioła)
  • słodka papryka mielona
  • pieprz i sól
Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski lub kielicha blendera i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Doprawiamy do smaku i jeszcze raz, krótko blendujemy.

Gotową pastę przechowujemy w lodówce.

12 komentarzy :

  1. robię podobną z ciecierzycy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Suszone pomidory wprost kocham, mogłabym jeść na okrągło... a tym bardziej z czerwoną fasolą - idealnie do siebie pasują :) Takie pasty są zbawieniem podczas dni, kiedy nie ma się czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Mam wszystkie składniki! :D Jutro na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja teraz rzadko robię pasty, bo praktycznie nie jadam chleba, a nie zawsze mam ochotę na warzywa pokrojone w słupki. Może jednak zrobię sobie coś podobnego dla odmiany. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdybym nie zjadła wszystkich suszonych pomidorów to pasta robiona była by już dziś XD uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hej, robilas moze paste kanapkowa z wedzoym tofu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej,
      Z wędzonym tofu robiłam takie dwie:
      http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2015/07/pasta-kanapkowa-z-wedzonej-makreli.html
      http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2015/11/serek-kanapkowy-z-tofu.html

      Usuń
  7. jak zobaczyłam zdjęcie pomyślałam że to rem czekoladowy:) ostatnio robię w kółko tylko masło orzechowe i domową nutellę ale już mi brakuje jakiejś wytrawnej pasty:)problem w tym że nie przepadam za suszonymi pomidorami ale już ja znajdę jakiś inny sposób na tą fasolę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam przepis na pastę z samej fasoli również ;)
      Pasta z białej fasolki: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2014/03/pasta-z-biaej-fasolki.html
      Pasta z czerwonej fasolki: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2013/09/10-fasolowa-pasta.html

      Usuń
  8. Czerwona fasola + suszone pomidory to duet idealny!
    Uwielbiam tego rodzaju smarowidła, proste, szybkie i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń