Idealna propozycja dla wszystkich z Was, którym zleży na dodaniu większej ilości białka do swojej diety, a także dla tych, którzy lubią urozmaicać swoje posiłki nietypowymi dodatkami. Te klopsiki będą idealne do różnego rodzaju sosów. Pasują idealnie do makaronu z sosem pomidorowym ale także z ziemniakami, surówką i sosem.
Klopsiki z tofu wędzonego
[bezglutenowe]
- 1 kostka (200 g) tofu wędzonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 kopiaste łyżki mąki z amarantusa
- 1 ząbek czosnku
- słodka papryka
- pieprz
- oregano
- suszone mielone pomidory
- czarnuszka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Tofu dokładnie odcedzamy a następnie blendujemy na jednolitą masę z sosem sojowym i czosnkiem. Doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę z amarantusa i dokładnie mieszamy. Lepimy klopsiki z przygotowanej masy (jeśli będzie zbyt lepka można dodać trochę więcej mąki). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim klopsiki z każdej strony aż się ładnie przyrumienią.
Klopsiki na zewnątrz są fajnie chrupiące a w środku delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Jak dla mnie na prawdę idealne.
Są świetne! Akurat myślałam dziś o zrobieniu jakichś kulek z tofu, więc zainspiruję się tymi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis Ewka
OdpowiedzUsuńWspaniałe , a jakie sosy do nich polecasz?
OdpowiedzUsuńMi najbardziej smakują z makaronem i sosem pomidorowym. Ale pycha są też z sosem warzywnym a'la pieczeniowym, takim jak tutaj: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2015/04/faszerowane-cebule-zapiekane-w-sosie.html :)
Usuń