02 marca 2016

Klopsiki z tofu wędzonego [bezglutenowe]

Idealna propozycja dla wszystkich z Was, którym zleży na dodaniu większej ilości białka do swojej diety, a także dla tych, którzy lubią urozmaicać swoje posiłki nietypowymi dodatkami. Te klopsiki będą idealne do różnego rodzaju sosów. Pasują idealnie do makaronu z sosem pomidorowym ale także z ziemniakami, surówką i sosem.


Klopsiki z tofu wędzonego
[bezglutenowe]
Składniki:
  • 1 kostka (200 g) tofu wędzonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 kopiaste łyżki mąki z amarantusa
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • pieprz
  • oregano
  • suszone mielone pomidory
  • czarnuszka
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Tofu dokładnie odcedzamy a następnie blendujemy na jednolitą masę z sosem sojowym i czosnkiem. Doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę z amarantusa i dokładnie mieszamy. Lepimy klopsiki z przygotowanej masy (jeśli będzie zbyt lepka można dodać trochę więcej mąki). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim klopsiki z każdej strony aż się ładnie przyrumienią.


Klopsiki na zewnątrz są fajnie chrupiące a w środku delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Jak dla mnie na prawdę idealne.

4 komentarze :

  1. Są świetne! Akurat myślałam dziś o zrobieniu jakichś kulek z tofu, więc zainspiruję się tymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis Ewka

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe , a jakie sosy do nich polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi najbardziej smakują z makaronem i sosem pomidorowym. Ale pycha są też z sosem warzywnym a'la pieczeniowym, takim jak tutaj: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2015/04/faszerowane-cebule-zapiekane-w-sosie.html :)

      Usuń