Robienie wegańskich tortów to coś tak prostego i przyjemnego, że mogłabym robić to codziennie i na każdą okazję. Wegański biszkopt to chyba najprostsze ciasto, a tworzenie kremów, komponowanie smaków, ozdabianie tortów to prawdziwa przyjemność.
Moi znajomi uwielbiają masło orzechowe więc gdy miałam przygotować tort na urodziny od razu stwierdziłam, że klasyczne połączenie masła orzechowego i czekolady jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. W zeszłym roku wypróbowałam już to połączenie w obłędnym wegańskim snickersie jako, że okazało się strzałem w dziesiątkę, to szkoda byłoby do niego nie wrócić. Gwarantuję Wam, że ten tort jest równie smakowity. Słonawy posmak masła orzechowego idealnie podkreśla słodycz biszkoptu. Jak dla mnie prawdziwy ideał!
Wegański tort czekoladowo-fistaszkowy
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 szklanki mąki pszennej (600g)
- 1 i 1/2 do 2 szklanek cukru trzcinowego (300-400 g)
- 3 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 8 łyżek kakao
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 5 szklanek mleka roślinnego
- 3 budynie śmietankowe
- 1 słoik masła orzechowego (350 g)
- 1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- Dodatkowo:
- 2 słoiki dżemu malinowego (ok. 0,5 kg)
- gorzka czekolada i mleko roślinne - do robienia polewy
- orzeszki arachidowe niesolone - do ozdoby
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
Do mleka sojowego dolewamy ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Wszystkie suche -składniki mieszamy, następnie dodajemy mleko i krótko mieszamy masę mikserem aż do dokładnego połączenia składników (ok. 30 sekund). Tortownicę natłuszczamy, wysypujemy mąką lub kaszą manną i przelewamy do niej ciasto. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 45 minut - aż patyk wbijany w nie będzie suchy (jeśli ciasto będzie za mocno spiekało się od góry można przełączyć na pieczenie od spodu lub przykryć je papierem). Po upieczeniu odstawiamy biszkopt aż do całkowitego wystygnięcia.
4 szklanki mleka wlewamy do garnka i zaczynamy je podgrzewać, w pozostałej szklance rozrabiamy dokładnie budynie. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, dodajemy rozrobiony budyń śmietankowy i gotujemy na małym ogniu mieszając aż budyń zgęstnieje i będzie gotowy. Po ugotowaniu przelewamy go na talerze i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ostygnięty biszkopt kroimy na 3-4 blaty.
Do dużej miski wkładamy łyżkami porcje budyniu naprzemiennie z masłem orzechowym i równocześnie cały czas miksujemy go mikserem tak żeby był kremowo gładki. Krem trzeba miksować dość długo ponieważ dzięki temu masa budyniowa będzie kremowa i po prostu idealna.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na spód wkładamy blat biszkoptu, na niego nakładamy cienką warstwę dżemu i część kremu (krem należy podzielić na dwie części o podobnych rozmiarach i jedną część zostawić na ozdobienie biszkoptu z zewnątrz a drugą używać do przekładania tortu.), przykrywamy je kolejnym blatem, który delikatnie i dokładnie dociskamy. Powtarzamy nakładanie warstw aż zostanie tylko ostatni blat biszkoptu do przykrycia tortu, ten biszkopt również dociskamy. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na 3-4 godziny żeby się dobrze ściągnął. Po tym czasie wyciągam go z lodówki i ozdabiamy resztą kremu. Możecie posypać go orzeszkami, wiórkami czekoladowymi lub polać stopioną gorzką czekoladą. Ponownie odstawiamy go do lodówki na minimum 3 godziny.
Wyciągamy go z lodówki około godziny przed podaniem.
Nie musisz gwarantować, że smakuje wspaniale, to widać - ja dosłownie jem go oczami! *.* Ideał!
OdpowiedzUsuńtyle masła orzechowego w tym kremie, że nie mogłabym się oprzeć! do tego jest piękny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! :) jakie wymiary tortownicy?
OdpowiedzUsuńO ile dobrze pamiętam miała ok. 28 cm
UsuńRewelacja!!!! Zajadałybyśmy się z wielką przyjemnością, czekolada + masło orzechowe = jak w niebie! <3
OdpowiedzUsuńCzy mąka orkiszowa też by się sprawdziła?
OdpowiedzUsuńW domieszce ze zwykłą na pewno tak :)
UsuńWygląda cudnie! Jaką średnice ma foremka? Nie chciałabym, żeby wyszedł za płaski :)
OdpowiedzUsuńO ile dobrze pamiętam miała ok. 28 cm
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuń