RAW Mazurek kajmakowy
Składniki:
- Spód:
- 100 g suszonych daktyli
- 140 g migdałów
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- Masa:
- 400 g suszonych daktyli
- 100 g suszonych śliwek
- Krem:
- 150 g suszonych daktyli
- 30 g suszonych śliwek
- 30 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Daktyle do każdej warstwy namaczamy w osobnych miseczkach, letnią wodą na minimum 4 godziny. Śliwki również namaczamy.
Migdały blendujemy razem z daktylami i zmielonym siemieniem lnianym na jednolitą masę. Wylepiamy nią tortownicę wyłożoną folią spożywczą.
Składniki masy odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę. Rozkładamy ją na spodzie i odstawiamy do lodówki do ściągnięcia się.
Składniki kremu blendujemy na jednolitą masę, przekładamy ją do rękawa lub szprycy i nakładamy na ciasto.
Ciasto odstawiamy do lodówki do ściągnięcia się i przechowujemy również w lodówce.
Taki mazurek smakiem odbiega od tych tradycyjnych ale na prawdę warto dać mu szansę. Jeśli lubicie suszone owoce i orzechy, to i ten mazurek powinien przypaść Wam do gustu. Zdrowy, bez cukru a obłędnie słodki i smaczny.
ta masa zdecydowanie do mnie przemawia! surowe słodkości są cudowne :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku, fajny mazurek:)
OdpowiedzUsuńZnowu mi to robisz - ja już nie wiem, które z Twoich ciast podoba mi się najbardziej, ale to trafia zdecydowanie do grona najlepszych <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie : )
OdpowiedzUsuń