Jeśli tak jak ja uważacie, że domowe pieczywo jest lepsze od kupnego to zapewne również chętnie sami upieczecie chlebek do święconki. Jako, że jest bardzo mały to piecze się go o wiele krócej niż ten tradycyjny, dlatego jego przygotowanie nie zajmie Wam za dużo czasu. Gwarantuję Wam, że rodziny i goście będą bardzo zadowoleni gdy podacie im wasz domowy wypiek.
Chlebek do święconki
Składniki:
- 10 g drożdży
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g mąki żytniej
- 10 g mąki z amarantusa
- 100 ml wody
- 1-2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąki razem mieszamy, dodajemy do nich szczyptę soli, pokruszone drożdże. Wlewamy wodę, oliwę i urabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 minut do godziny. Po tym czasie urabiamy ciasto ponownie, formujemy chlebek układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C i pieczemy przez ok. 10 minut, później zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
Dzięki takiemu połączeniu mąk chlebek ma na prawdę bardzo przyjemny smak i będzie miłą odmianą dla kupnych chlebków jakie zazwyczaj zabiera się do święconki. Ponadto jak już wspominałam ten upieczony w domu będzie o wiele lepszy niż kupne.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz