23 marca 2016

Chlebek do święconki

Jeśli tak jak ja uważacie, że domowe pieczywo jest lepsze od kupnego to zapewne również chętnie sami upieczecie chlebek do święconki. Jako, że jest bardzo mały to piecze się go o wiele krócej niż ten tradycyjny, dlatego jego przygotowanie nie zajmie Wam za dużo czasu. Gwarantuję Wam, że rodziny i goście będą bardzo zadowoleni gdy podacie im wasz domowy wypiek.


Chlebek do święconki
Składniki:
  • 10 g drożdży
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g mąki żytniej
  • 10 g mąki z amarantusa
  • 100 ml wody
  • 1-2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Mąki razem mieszamy, dodajemy do nich szczyptę soli, pokruszone drożdże. Wlewamy wodę, oliwę i urabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 minut do godziny. Po tym czasie urabiamy ciasto ponownie, formujemy chlebek układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C i pieczemy przez ok. 10 minut, później zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.


Dzięki takiemu połączeniu mąk chlebek ma na prawdę bardzo przyjemny smak i będzie miłą odmianą dla kupnych chlebków jakie zazwyczaj zabiera się do święconki. Ponadto jak już wspominałam ten upieczony w domu będzie o wiele lepszy niż kupne.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz