Jak dobrze wiecie uwielbiam jeść płatki owsiane na śniadanie. Najczęściej jem zwyczajne owsianki czasem, gdy mam więcej czasu przygotowuję batony owsiane idealne do jedzenia jako deser a także jako śniadanie. Do pomysłu cookie dough podchodziłam bardzo sceptycznie jednak wykonane z płatków owsianych i daktyli są obłędne! Słodkie i sycące ale do tego zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. A co najlepsze możecie dodać do nich wasze ulubione owoce zarówno świeże jak i suszone, orzechy, muesli, powidła, mus owocowy i wiele, wiele innych.
Wegańskie owsiane Cookie Dough na śniadanie
Składniki:
(1 porcja)
- Baza:
- 60 g (1/2 szklanki) suszonych daktyli
- 100 g (1 szklanka) płatków owsianych
- Opcjonalne dodatki:
- cynamon
- jagody goji
- suszona żurawina
- rodzynki
- płatki kokosa
- orzechy
- dropsy czekoladowe
- masło orzechowe
- tahini
- powidła
- dżemy
- musy owocowe
Przygotowanie:
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem na minimum godzinę. Najlepiej zalać je wieczorem i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia blendujemy je na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę je blendujemy.
Następnie dodajemy wybrane dodatki, mieszamy całą masę dokładnie i podajemy.
Oczywiście możecie również dolać do tego odrobinę mleka roślinnego polecam migdałowe lub kokosowo-ryżowe bo dodają na prawdę przyjemnego aromatu.
takie śniadania mogę jeść codziennie! <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam daktyle i uwielbiam płatki owsiane. Czego chcieć więcej? :D
OdpowiedzUsuń