Przepis na najprostsze brownie ze słodkich ziemniaków i daktyli stworzone przez Ellę Woodward to już chyba klasyk. Jest to na prawdę pyszne i proste ciasto więc jeśli nie próbowaliście go do tej pory to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, na prawdę warto :) Ale klasyczną wersję robiłam już bardzo często i wszyscy w moim domu znają ją doskonale. Moi znajomi na prawdę kochają masło orzechowe więc specjalnie z myślą o nich przygotowałam orzeszkową wersję tego brownie. Jest na prawdę obłędne! Idealnie wilgotne o mocnym smaku do tego bardzo słodkie ale bez dodatku cukru. Jak dla mnie ideał :)
Bezglutenowe wegańskie orzeszkowe brownie
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli
- 1 batat (ok. 0,5 kg)
- 200-300 g masła orzechowego
- 6 łyżek kakao
- 1/3 szklanki (ok. 50 g) mąki kokosowej
- ekstrakt z wanilii
- opcjonalnie: 2-3 łyżki słodu (np. syrop klonowy)
- gorzka czekolada i mleko sojowe do zrobienia polewy
- dowolne orzeszki do ozdoby
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum godzinę żeby zmiękły.
Batata obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy.
Bataty blendujemy z odsączonymi daktylami aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodajemy masło orzechowe, kakao, kilka kropli ekstraktu waniliowego, opcjonalnie słód (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki) i dalej blendujemy. Na koniec dodajemy mąkę kokosową, dokładnie mieszamy masę aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na babeczki (i próbujemy równocześnie nie wyjeść go za dużo z miski ;)). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości foremek). Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystygnięcia.
Po wystygnięciu możecie polać je roztopioną gorzką czekoladą i ozdobić dowolnymi orzeszkami.
Według mnie lepiej robić je w małych formach bo dzięki temu nie są zasładzająco-zapychające i można się nimi rozkoszować z przyjemnością.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz