Takie ciasteczka są również świetnym pomysłem na przekąski do podania na przyjęciu czy do zabrania ze sobą w podróż. Ja przygotowałam je gdy niedawno spotykałam się ze znajomymi i zniknęły one z talerza błyskawicznie co jest chyba najlepszym wyrazem uznania ;)
Chrupiące ciasteczka muesli
Składniki:
- 2 szklanki płatków Corn Flakes Pełnoziarnistych (100 g)
- 3/4 szklanki płatków owsianych (80 g)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (50 g)
- 200 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 6-8 łyżek słodu (syrop daktylowy, klonowy lub z agawy) (80 g)
- 5 łyżek mąki kokosowej (75 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego (40 g)
- 2 łyżki lnu mielonego (20 g)
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, słód, masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej masę. Dokładnie ugniatamy masę przykrywamy folią z brzegów delikatnie dogniatając. Wkładamy formę do lodówki i zostawiamy ją na kilka godzin aż masa stwardnieje. Po tym czasie wyciągamy ją i kroimy na kawałki o pożądanej wielkości.
Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz