27 kwietnia 2016

Chrupiące ciasteczka muesli

Małe, chrupiące ciasteczka są idealne jako lekki deser, zdrowa przekąska w ciągu dnia czy też nietypowe śniadanie. Są na prawdę pyszne a do tego zdrowe! A co najlepsze bardzo łatwo można je przygotować bo nie wymaga to nawet włączania piekarnika.
Takie ciasteczka są również świetnym pomysłem na przekąski do podania na przyjęciu czy do zabrania ze sobą w podróż. Ja przygotowałam je gdy niedawno spotykałam się ze znajomymi i zniknęły one z talerza błyskawicznie co jest chyba najlepszym wyrazem uznania ;)


Chrupiące ciasteczka muesli
Składniki:
  • 2 szklanki płatków Corn Flakes Pełnoziarnistych (100 g)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (80 g)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (50 g)
  • 200 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 6-8 łyżek słodu (syrop daktylowy, klonowy lub z agawy) (80 g)
  • 5 łyżek mąki kokosowej (75 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (40 g)
  • 2 łyżki lnu mielonego (20 g)
Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, słód, masło orzechowe i dokładnie mieszamy.

Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej masę. Dokładnie ugniatamy masę przykrywamy folią z brzegów delikatnie dogniatając. Wkładamy formę do lodówki i zostawiamy ją na kilka godzin aż masa stwardnieje. Po tym czasie wyciągamy ją i kroimy na kawałki o pożądanej wielkości.

Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz