Wiosną i latem w mojej kuchni różne sałatki i surówki pojawiają się w mojej kuchni o wiele częściej. Ostatnio przez moich znajomych chodziła za mną sałatka Cezar. Postanowiłam więc przygotować ją w wegańskiej wersji. Pyszna sałata, delikatny dressing i chrupiące kawałki kotlecików idealnie komponują się ze sobą w pyszne danie. Gdy przygotowałam ją na ognisko ze znajomymi zasmakowała wszystkim. Jako, że sezon grilowo-ogniskowy powoli się rozpoczyna to różne sałatki na pewno również przydadzą się do urozmaicenia jadłospisów.
Wegańska sałatka Cezar
Składniki:
- 3/4 porcji tych kotletów (w panierce z bułki tartej)
- 3 małe sałaty rzymskie
- Dressing:
Przygotowanie:
Usmażone kotlety kroimy na mniejsze kawałki.
Sałaty dokładnie myjemy i również kroimy na mniejsze kawałki.
Do sojonezu wduszamy ząbek czosnku, dodajemy parmezanem i wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatę mieszamy z dressingiem, dodajemy kotleciki i delikatnie mieszamy.
Bardzo dobrze smakuje podane z chrupiącymi grzankami.
Nie dziwię się, że wszystkim smakowała :-)
OdpowiedzUsuń