Uwielbiam indyjskie smaki i aromaty. Używam takich przypraw gdy tylko mam okazję. Gdy udało mi się skomponować tak dobry sos od razu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Smak polubią zarówno fani kuchni orientalnej jak i Ci, którzy lubią masło orzechowe.
Indyjski fistaszkowy sos curry
Składniki:
- 1 cebula
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3-4 szczypty ziaren czarnej musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- słodka papryka, curry
- sos sriracha
- 3/4 - 1 szklanki wody
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej ziarna czarnej musztardy, pastę curry wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Następnie dodajemy masło orzechowe, stopniowo dolewamy wodę cały czas mieszając (aż do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji) i doprawiamy do smaku.
Tak przygotowany sos pasuje idealnie do pieczonych warzyw, ryżu z warzywami i wielu innych rzeczy.
Z takich składników musiało powstać coś pysznego!
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe zmienia wszystko! <3 uwielbiam sosy z jego udziałem, a Twój pomysł już zapisany! :*
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sosy! Gdzie można dostać ziarna czarnej musztardy?
OdpowiedzUsuńJa swoje dostałam od znajomych z Indii ale można kupić w sklepach internetowych lub tych ze zdrową żywnością :) Wiem, że firma Dary Natury ma je na pewno w swojej ofercie.
UsuńPo polsku to jest gorczyca dopiero teraz to odkryłam ;D