Jednym z najprostszych i najpopularniejszych pieczyw śniadaniowych jest chlebek bananowy. Długo szukałam tak dobrej alternatywy dla bananów aż w końcu wpadłam na pomysł upieczenia takiego samego chlebka jednak na batatach. Jeśli tak jak ja lubicie cynamon i przyprawy korzenne to zdecydowanie jest to chlebek dla Was. Wymaga tylko kilku składników i bardzo prosto go zrobić. Po upieczeniu ma piękny zapach a do tego jest przyjemnie wilgotny o bardzo głębokim smaku. Zdecydowanie polecam go na śniadanie razem z domowymi powidłami i karobowym kakaem. Połączenie idealne.
Chlebek batatowy
Składniki:
- 2 średnie bataty (800g)
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (400g)
- 3/4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych (może być też zwykły)
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Bataty obieramy, kroimy w kostkę, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C ok. 30 minut - aż będą miękkie. Po upieczeniu i przestudzeniu blendujemy je na jednolitą masę razem z olejem.
Mąkę mieszamy z cynamonem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dodajemy do tego zblendowane bataty, oraz mleko roślinne i miksujemy aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i pieczemy w 175°C przez ok. godzinę. (Jeśli chlebek będzie za mocno spiekał się od góry można przykryć go papierem do pieczenia lub włączyć pieczenie od spodu).
Chlebek idealnie pasuje do różnego rodzaju powideł, dżemów i słodkich past. Sprawdzi się świetnie jako słodkie śniadanie lub zdrowsza alternatywa zamiast ciast na deser.
Wygląda wspaniale i tak też zapewne smakuje :)
OdpowiedzUsuńJaką ma cudowną strukturę! Zrobiłabym nawet jutro, ale po moich dzisiejszych dwóch zakalcach to może dopiero za parę dni się skuszę :)
OdpowiedzUsuńCzym mogę użyć mąki jaglanej lub kokosowej?
OdpowiedzUsuń