Uwielbiam wszystko o smaku kokosa i z kokosem. Tym razem zrobiłam batoniki bardzo mocno kokosowe, oblane czekoladą. Idealne do jedzenia latem bo najlepiej smakują lekko chłodne, prosto z lodówki. Jeśli tak jak ja lubicie kokosa i cenicie sobie zdrowe przekąski oraz domowe zamienniki batonów, które można jeść bez wyrzutów sumienia to ten przepis jest jak najbardziej dla Was. Co najlepsze do ich zrobienia potrzebne są tylko 4 składniki! Nic tylko robić i zajadać :)
Wegańskie kokosowe batony 'bounty'
Składniki:
- 250g twardej części mleka kokosowego
- 400g (4 szklanki) wiórków kokosowych
- 50g kokosowego lub waniliowego białka sojowego
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mleko mieszamy z wiórkami i białkiem tak żeby stanowiły jednolitą masę. Dłońmi formujemy z niej batoniki i odkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny.
Gorzką czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Batoniki obtaczamy w czekoladzie układamy na tacy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Najlepiej smakują następnego lub nawet trzeciego i czwartego dnia :)
Z ciekawości - jakiej firmy białko kokosowe używasz? Pytam, bo nigdy nie spotkałam się z sojowym o smaku kokosa, a dla mnie jako kokosożercy brzmi przepysznie, chętnie bym się zaopatrzyła:)
OdpowiedzUsuńGosia
Kokosowe mam od Vitality Nutrition (od znajomej z zagranicy dostałam) :)
UsuńGdzie można dostać takie kokosowe lub waniliowe białko ?
OdpowiedzUsuńWaniliowe jest bardzo łatwo dostępne nawet w wielu sklepach lub stoiskach z odżywkami dla sportowców, a jak nie tam to przez internet :)
Usuń