31 lipca 2016

Kokosowe batony 'bounty' - wegańskie

Uwielbiam wszystko o smaku kokosa i z kokosem. Tym razem zrobiłam batoniki bardzo mocno kokosowe, oblane czekoladą. Idealne do jedzenia latem bo najlepiej smakują lekko chłodne, prosto z lodówki. Jeśli tak jak ja lubicie kokosa i cenicie sobie zdrowe przekąski oraz domowe zamienniki batonów, które można jeść bez wyrzutów sumienia to ten przepis jest jak najbardziej dla Was. Co najlepsze do ich zrobienia potrzebne są tylko 4 składniki! Nic tylko robić i zajadać :)


Wegańskie kokosowe batony 'bounty'
Składniki:
  • 250g twardej części mleka kokosowego
  • 400g (4 szklanki) wiórków kokosowych
  • 50g kokosowego lub waniliowego białka sojowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Mleko mieszamy z wiórkami i białkiem tak żeby stanowiły jednolitą masę. Dłońmi formujemy z niej batoniki i odkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny.

Gorzką czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Batoniki obtaczamy w czekoladzie układamy na tacy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. 


Najlepiej smakują następnego lub nawet trzeciego i czwartego dnia :)

4 komentarze :

  1. Z ciekawości - jakiej firmy białko kokosowe używasz? Pytam, bo nigdy nie spotkałam się z sojowym o smaku kokosa, a dla mnie jako kokosożercy brzmi przepysznie, chętnie bym się zaopatrzyła:)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokosowe mam od Vitality Nutrition (od znajomej z zagranicy dostałam) :)

      Usuń
  2. Gdzie można dostać takie kokosowe lub waniliowe białko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Waniliowe jest bardzo łatwo dostępne nawet w wielu sklepach lub stoiskach z odżywkami dla sportowców, a jak nie tam to przez internet :)

      Usuń