Nie wyobrażam sobie śniadań bez owsianki. W zależności od pory roku i okoliczności zjadam ją na ciepło lub na zimno, w domu lub z pojemniczka. Przynajmniej z 3-4 razy w tygodniu pojawia się w moim jadłospisie w różnych wersjach. Najczęściej nie są to same płatki owsiane. W moim pojemniczku z płatkami mam zmieszane płatki owsiane, orkiszowe, ryżowe, jaglane, quinoa oraz nasionka chia, otręby gryczane i owsiane. Każdy może zmieszać te płatki, które lubi najbardziej, wtedy "owsianka" smakuje o wiele lepiej :). Ostatnio bardzo często muszę jeść śniadania na zimno i na tę okazję przygotowuję właśnie tę owsiankę. Idealnie smakuje na zimno, jest delikatna, kremowa a do tego bardzo pożywna.
Kremowa "owsianka" z białkiem
Składniki:
(1 porcja)
- 40 g mieszanki płatków
- 20 g waniliowego białka sojowego
- 100 g dowolnych sezonowych owoców
- 200 ml mleka roślinnego
- ok. 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Białko dokładnie miksujemy z mlekiem na idealnie gładką masę. Polecam stopniowo dodawać mleko cały czas miksując. Ja do tego celu używam spieniacza do mleka i sprawdza się idealnie.
W małym garnku zalewamy płatki wodą i gotujemy je. Następnie dodajemy zmiksowane białko i gotujemy na małym ogniu, często mieszając aż osiągniemy pożądaną konsystencję. Po ugotowaniu dodajemy owoce.
Pysznie się prezentuje :) Dobry pomysł z dodatkiem białka :P
OdpowiedzUsuńNie używałam nigdy białka, ale owsianka prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń