Najprostsze dodatki do obiadu są czasami najlepsze. Ten ryż będzie ciekawą alternatywą dla zwykłego ryżu, kaszy czy makaronów. Idealnie komponuję się z orientalnymi daniami, a dzięki swojemu aromatowi wzbogaca danie. A jeśli lubicie ryż tak jak ja to już sam tak usmażony może stanowić super pomysł na prostą kolację. Jego przyrządzenie jet bardzo proste i nie zajmuję wiele czasu.
Smażony ryż curry
Składniki:
(2-3 porcje)
- 100 g ryżu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- odrobina nasion czarnej gorczycy
- 1 łyżka czarnego sezamu
- mielona słodka papryka
- kurkuma
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko.
Na patelni rozgrzewamy olej z pasta curry. Na gorący już olej wrzucamy gorczycę, chwilę podmażamy i dodajemy ryż. Doprawiamy do smaku i podsmażamy na małym ogniu co jaki czas mieszając. Pod koniec (czyli gdy ryż już jest gorący) dodajemy sezam, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Kocham takiego typu dania. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Świetny przepis, coś dla mnie. Filtrujesz wodę na której przygotowujesz potrawy?
OdpowiedzUsuń