Brokuł z kalafiorem w sosie śmietanowym
Składniki:
(2 porcje)
- 300g brokuła
- 300g kalafiora
- 200 ml śmietanki sojowej
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki z tapioki i 1/5 szklanki wody
Przygotowanie:
Brokuła i kalafiora drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Następnie łączymy je w garnku razem ze śmietanką i trzymamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku i dalej podgotowujemy aż wszystko będzie ciepłe.
Jeśli mielicie bardzo rzadką śmietankę i nie pokrywa ona ładnie warzyw wtedy możecie dodać do całość mąkę z tapioki rozrobioną w wodzie i pogotować tak jeszcze trochę aż całość ładnie się zagęści.
Nigdy mi nie przyszło do głowy połączyć kalafiora i brokuła! :)
OdpowiedzUsuńTo musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, który wykorzystam z pewnością :)
Proste, aczkolwiek pysznie wyglądające danie :)
OdpowiedzUsuń