05 kwietnia 2014

Ciasteczka z malinowym "budyniem"

Ostatnio o wiele więcej czasu poświęcałam daniom bardziej wykwintnym, jednak czasem trzeba się przełamać i zrobić coś słodkiego, nawet jeśli za bardzo się za tym nie przepada. Zawsze lubiłam ciastka z różnymi kremowymi masami, budyniami itp. więc właśnie coś zainspirowanego nimi postanowiłam zrobić.

Moją inspiracją do zrobienia tego rodzaju budyniu i ciastek był przepis wegAnki na drożdżówki z tofu.




Ciasteczka z malinowym budyniem
Składniki:
  1. Ciasto:
    • 15 g drożdży
    • 1 łyżka cukru trzcinowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 100 ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
    • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 2 łyżki oleju
  2. Budyń:
    • 150 g. tofu naturalnego
    • sok z jednej cytryny
    • 40 g budyniu malinowego
    • 20 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  3. Kruszonka:
    • 50 g mąki pszennej
    • 30 g cukru trzcinowego
    • 25 g wegańska margaryny
    • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem trzcinowym, 2 łyżkami mąki pszennej i zalewamy ciepłym mlekiem sojowym. Po 15 minutach, gdy drożdże już się spienią dodajemy je do 150 g mąki, z 2 łyżkami oleju i urabiamy. W razie potrzeby możemy podsypać trochę mąki, jeśli ciasto będzie za mokre lub dodać oleju, gdyby było za suche. Tak urobione ciasto odstawiamy na ok. 30-45 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem żeby wyrosło.
Podczas czekania na wyrośnięcie ciasta możemy zacząć przygotowywać farsz. Tofu kroimy na kawałki i wrzucamy do kielicha blendera, dolewamy sok z cytryny i blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy aż do dokładnego wymieszania wszystkich składników.
W celu przygotowania kruszonki wszystkie składniki łączymy w misce i urabiamy w rękach.


Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy porcjami na stolnicy, na grubość ok. 1 cm, wykrawamy kółka i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Na środek każdego z kółek nakładamy porcję farszu, posypujemy kruszonką i zostawiamy jeszcze na ok. 10-15 minut aby wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C wyrośnięte ciastka wkładamy do niego i pieczemy przez ok. 25 minut.


Farsz z tofu na słodko smakuje przepysznie ! Jest świetną alternatywą dla masy serowej znanej z kupnych drożdżówek.

2 komentarze :