Ostatnio o wiele więcej czasu poświęcałam daniom bardziej wykwintnym, jednak czasem trzeba się przełamać i zrobić coś słodkiego, nawet jeśli za bardzo się za tym nie przepada. Zawsze lubiłam ciastka z różnymi kremowymi masami, budyniami itp. więc właśnie coś zainspirowanego nimi postanowiłam zrobić.
Moją inspiracją do zrobienia tego rodzaju budyniu i ciastek był przepis wegAnki na drożdżówki z tofu.
Ciasteczka z malinowym budyniem
Składniki:- Ciasto:
- 15 g drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki oleju
- Budyń:
- 150 g. tofu naturalnego
- sok z jednej cytryny
- 40 g budyniu malinowego
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru trzcinowego
- 25 g wegańska margaryny
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem trzcinowym, 2 łyżkami mąki pszennej i zalewamy ciepłym mlekiem sojowym. Po 15 minutach, gdy drożdże już się spienią dodajemy je do 150 g mąki, z 2 łyżkami oleju i urabiamy. W razie potrzeby możemy podsypać trochę mąki, jeśli ciasto będzie za mokre lub dodać oleju, gdyby było za suche. Tak urobione ciasto odstawiamy na ok. 30-45 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem żeby wyrosło.
Podczas czekania na wyrośnięcie ciasta możemy zacząć przygotowywać farsz. Tofu kroimy na kawałki i wrzucamy do kielicha blendera, dolewamy sok z cytryny i blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy aż do dokładnego wymieszania wszystkich składników.
W celu przygotowania kruszonki wszystkie składniki łączymy w misce i urabiamy w rękach.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy porcjami na stolnicy, na grubość ok. 1 cm, wykrawamy kółka i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Na środek każdego z kółek nakładamy porcję farszu, posypujemy kruszonką i zostawiamy jeszcze na ok. 10-15 minut aby wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C wyrośnięte ciastka wkładamy do niego i pieczemy przez ok. 25 minut.
Farsz z tofu na słodko smakuje przepysznie ! Jest świetną alternatywą dla masy serowej znanej z kupnych drożdżówek.
Są bardzo urocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) (A do tego jeszcze przepyszne ;)!)
Usuń