Jeśli brakuje wam masła do kanapek, albo tak jak mnie irytują was dodatki spadające z kanapki to dzisiejszy przepis jest dla was. Sprawdzi się także dla tych, którzy poszukują zdrowszych alternatyw dla masła :)
Czosnkowe "masło" z awokado
Składniki:- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- szczypta soli
- sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
Awokado myjemy, obieramy, wyciągamy pestkę a następnie blendujemy na jednolitą masę.
Czosnek również obieramy i przeduszamy przez praskę lub rozdrabniamy w inny sposób.
Do masy z awokado dodajemy czosnek, sok z cytryny, odpowiadającą nam ilość pieprzu ziołowego, sól i wszystko jeszcze raz blendujemy.
I gotowe :)
Tak przygotowane masełko w szczelnie zamykanym pojemniku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Świetnie wypełnia swoje zadanie masła i trzyma wszystko na kanapce. Wykonuje się je szybko i prosto, a w smaku jest pyszne :)
Pierwszego dnia do kanapki dodałam kiełki z brokułów i polałam wszystko ketchupem :)
A następnego dnia ponownie wzięłam kiełki ale tym razem dodałam także pokrojoną rzodkiewkę - pyszność :) !
Super! Chętnie skorzystam z przepisu, mimo że nie szczególnie przepadam za awokado ale myślę że jego smak wynagrodzi mi niemała porcja czosnku ;)
OdpowiedzUsuńMam podobnie, też nie przepadam za samym awokado, ale z czosnkiem i pieprze ziołowym jest pycha :)
UsuńBrzmi obiecująco dla podniebienia :-) Moje ulubione śniadanie to tost z pełnioziarnistego chleba z rozsmarowanym, dojrzałym avokado i solą himalajską....
OdpowiedzUsuńOj tak, na ciepłym toście zdecydowanie najlepiej smakuje :) !
UsuńMiałam jedną nieudaną próbę z awokado, ale po tym zdjęciu może się skuszę :D - S
OdpowiedzUsuńAwokado to produkt tak zdrowy, że zdecydowanie zasługuje na drugą szansę :) !
Usuń