Rogaliki to ciasteczka, które u mnie w domu piecze się chyba najczęściej i to w wielu postaciach. Tym razem zmodyfikowałam przepis mojej cioci i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
A jako, że jutro mamy dzień matki to jeszcze zdążycie zaskoczyć swoje mamy takimi pysznościami ;)
Drożdżowe rogaliki pełnoziarniste z powidłami
Składniki:(na ok. 40 rogalików)
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 125 g wegańskiej margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- mąka pszenna do podsypywania
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Na początku robimy zaczyn - do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut - aż drożdże nie wyrosną.
W dużej misce łączymy mąkę, 2 łyżki cukru, margarynę, cukier waniliowy, dodajemy do niej gotowe drożdże i urabiamy ciasto (w razie potrzeby możemy dodać więcej mąki lub mleka, by uzyskać odpowiednią konsystencję). Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Z ciasta na stolnicy wałkujemy płat ciasta tak aby powstało z niego koło, następnie dzielimy je na równe trójkąty, na podstawę każdego z nich nakładamy łyżeczką porcję powideł i zawijamy rogalika.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 minut - aż się zarumienią.
Jeśli lubicie możecie dodatkowo je polukrować lub posypać cukrem pudrem, jednak dla mnie jest to zabieg zbędny bo same w sobie są pyszne :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz