Jestem fanką każdego rodzaju pierogów, także tych pieczonych, drożdżowych. Były przepyszne :) ! A dodatek jakże aromatycznych suszonych pomidorów świetnie pasował do szpinaku.
Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:(na 4-5 osób)
- Ciasto:
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300 ml wody
- 275 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 150 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- pieprz ziołowy (ok. 1 łyżeczki)
- Sos pieczarkowo-ziołowy
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 25 minut - aż drożdże się spienią. Następnie w misce łączymy mąkę z olejem i zaczynem drożdżowym, dokładnie urabiamy ciasto i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować farsz.
Pomidory odcedzamy z oleju w którym były i kroimy w kostkę. (Jednak oleju nie wylewamy, ale przelewamy do szczelnie zamykanego słoiczka i chowamy w szafce bo ze względu na swój cudowny zapach może nam on się jeszcze przydać i aż żal go zmarnować :))
Szpinak przekładamy na patelnię i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut - aż się całkowicie nie roztopi. Wtedy dodajemy 2 rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku, odrobinę sosu sojowego, pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i dusimy na małym ogniu aż nie odparujemy nadmiaru wody ze szpinaku, gdy tak się stanie ściągamy farsz z ognia.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy z niego krążki. Na środek każdego z krążków nakładamy łyżeczką nie za dużą porcję farszu i sklejamy tak jak normalnego pieroga. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C i pieczemy pierogi przez ok. 20 minut - aż się ładnie zarumienią.
Podajemy z ulubionymi warzywami i ciepłym sosem pieczarkowo-ziołowym.
Świetny farsz :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńte pieczone pierogi bez wątpienia znajdą się w moim piekarniku! przepyszny pomysł - uwielbiam szpinak w połączeniu z suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuńhej, czy muszę używać mąki pełnoziarnistej? mam tylko zwykłą a jestem na opcji economy ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHej, bez problemu możesz użyć zwykłej mąki :)
UsuńJa wybrałam pełnoziarnistą bo tylko taką kupuję, ale wersja "ekonomiczna" też wyjdzie pyszna ;)
Wyglądają smakowicie. nie mam oleju kokosowego :(
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić bez problemu zwykłym ;)
UsuńIle wychodzi tutaj pierożków ?
OdpowiedzUsuńDokładnie już nie pamiętam ale wydaje mi się, że ok. 40.
UsuńA na jaką grubość rozwałkowac ciasto?
UsuńJa rozwałkowywałam trochę grubiej niż na zwykłe pierogi czyli ok 3-5 mm :)
UsuńA jakie sałatki do nich polecisz? Z jaką sałatką Ty je podałas? Ja nie mam pomysłów :(
UsuńJa podałam z kupną sałatką - warzywa w zalewie, którą uwielbiam (coś w tym stylu: http://www.rolnik.pl/zdjeciajpg/NOWE/Salatka_grecka_900ml%20kopia.jpg)
UsuńAle można też zrobić np. taką surówkę: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2014/09/surowka-z-bobem-i-rzodkiewka.html :)
A czym wykrawałaś farsz ?
OdpowiedzUsuńKlasycznie - szklanką ;)
UsuńNie farsz a ciasto ?
OdpowiedzUsuńA można użyć maki z cieciorki lub innej bezglutenowej ? Jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, bo nigdy ich w ten sposób nie robiłam
Usuń