Delikatny sos pieczarkowy jest świetnym dodatkiem do ryżu, kaszy, klusek a nawet ziemniaków. Delikatne połączenie smaku grzybów z aromatycznymi ziołami sprawia, że jego smak polubią nie tylko wielbiciele grzybów.
Sos pieczarkowo-ziołowy
- 6-8 dużych pieczarek
- 1,5 szklanki naturalnego mleka sojowego
- 3 czubate łyżki mąki
- drobno posiekany szczypiorek, pietruszka
- bazylia, oregano, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy 1 szklankę mleka sojowego i gotujemy przez kilka minut.
Pozostałe 0,5 szklanki mleka wlewamy do shakera, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Możemy to oczywiście zrobić także w bardziej tradycyjny sposób mieszając mleko z mąką trzepaczką, ważne tylko, żeby nie porobiły się grudki ;)
Dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę, a także resztę przypraw. Powoli cały czas mieszając dodajemy mleko z mąką. Po ich dolaniu gotujemy sos, cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Sos najlepiej podawać na ciepło.
Mogę zapytać dlaczego użyłaś mleka sojowego? :) Spodobał mi się ten pomysł bo sama nie używam zwykłego ale zawsze zastanawiałam się czy sojowe można podgrzewać, gotować tak samo jak zwykłe i czy nie straci wtedy smaku ;)
OdpowiedzUsuńUżyłam mleka sojowego bo jestem weganką.
UsuńI z sojowym spokojnie możesz robić wszystko to samo co ze zwykłym ;)
Podgrzewać i gotować także :)
Dziękuje ;) Jak narazie dolewałam tylko do kawy.
UsuńNo to najwyższy czas wypróbowywać do innych zastosowań.
UsuńSwoją drogą budyń zrobiony z czekoladowego mleka sojowego - PYCHOTA :D !
swietne,zrobie do kopytek,ale ze zwyklego mleka;)
OdpowiedzUsuńZ kopytkami to świetne zestawienie :) !
UsuńPięknie i pysznie tu u Ciebie. Sos zrobię na pewno, uwielbiam pieczarkowy smak.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńto powodzenia przy robieniu ;) !