Bób nadal króluje w kuchni :) Warto zrobić z niego pyszne i bardzo sycące danie obiadowe, w moich ulubionych, indyjskich klimatach.
Curry z bobem i kalafiorem
(3 duże porcje)- 500 g bobu
- 1 mała główka kalafiora
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta chilli
- ok. łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie:
Bób płuczemy i gotujemy do miękkości (wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 20 minut),a po wystygnięciu obieramy.
Kalafior obieramy z liści, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości tj. przez ok. 25 minut.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę.
W ganku na dnie rozgrzewamy cienką warstwę wody, wrzucamy marchewkę i paprykę, gotujemy na małym do miękkości. Następnie dodajemy pomidory i czekamy aż puści wodę, wtedy mieszając co jakiś czas gotujemy bez przykrycia tak długo aż ilość wody zredukuje się do 1/4 stanu wyjściowego. Dodajemy przecier oraz mleko kokosowe, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jako kolejny dokładamy kalafior oraz bób i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
Potrawa jest przepyszna samodzielnie, lecz jeśli wolicie możecie oczywiście podać ją z ryżem.
Może przy takiej pogodzie jaką mamy ostatnio to takie rozgrzewające danie jest ostatnim o czym pomyślicie. Ale uwierzcie mi, że aż żal nie wypróbować bobu w takiej odsłonie ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz