10 lipca 2014

Curry z bobem i kalafiorem

Bób nadal króluje w kuchni :) Warto zrobić z niego pyszne i bardzo sycące danie obiadowe, w moich ulubionych, indyjskich klimatach.




Curry z bobem i kalafiorem
Składniki:
(3 duże porcje)
  • 500 g bobu
  • 1 mała główka kalafiora
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • ok. łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie:

Bób płuczemy i gotujemy do miękkości (wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 20 minut),a po wystygnięciu obieramy.

Kalafior obieramy z liści, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości tj. przez ok. 25 minut.

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. 
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. 
Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę.

W ganku na dnie rozgrzewamy cienką warstwę wody, wrzucamy marchewkę i paprykę, gotujemy na małym do miękkości. Następnie dodajemy pomidory i czekamy aż puści wodę, wtedy mieszając co jakiś czas gotujemy bez przykrycia tak długo aż ilość wody zredukuje się do 1/4 stanu wyjściowego. Dodajemy przecier oraz mleko kokosowe, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jako kolejny dokładamy kalafior oraz bób i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.


Potrawa jest przepyszna samodzielnie, lecz jeśli wolicie możecie oczywiście podać ją z ryżem.


Może przy takiej pogodzie jaką mamy ostatnio to takie rozgrzewające danie jest ostatnim o czym pomyślicie. Ale uwierzcie mi, że aż żal nie wypróbować bobu w takiej odsłonie ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz