Pasty kanapkowe zazwyczaj robiłam z różnych strączków, ale ostatnio mam bardzo dużo świeżej, pysznej marchwi więc aż żal byłoby pozwolić się jej zmarnować!
Marchewkowo-paprykowa pasta kanapkowa
Składniki:
(2 słoiczki)
- 8-10 marchewek
- 1 duża papryka
- olej z zalewy od suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta suszonej papryki ostrej
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Paprykę również myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki
Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu a następnie łączymy z pozostałymi przyprawami.
W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy marchew do miękkości. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę.
Marchewkę i paprykę przekładamy do jednej miski i blendujemy. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji, według mnie widoczne kawałki papryki tylko dodają jej uroku, no ale to już co kto lubi ;). Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotowe.
pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam różne pasty do kanapek, koniecznie tą wypróbuję :)
Dla mnie bomba :) Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń