Dzisiaj postanowiłam przygotować coś ze składników, które bardzo lubię, czyli dyni i mleka kokosowego, do tego w moim ulubionym indyjskim stylu. Zupa wyszła przepyszna, idealnie kremowa i aromatyczna. Idealna na rozgrzewkę, a kolor pasujący do pory roku. Świetna propozycja dla fanów kuchni indyjskiej lub potraw z dynią.
Orientalna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Składniki:(3 porcje)
- 400 g puree z dyni
- 100 g mleka kokosowego (twardej części)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw kuchni indyjskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pestki dyni (do ozdoby)
Przygotowanie:
Do garnka przekładamy puree z dyni i na małym ogniu podgrzewamy je, następnie dodajemy bulion warzywny, dokładnie mieszamy i dalej gotujemy. Stopniowo łyżką dodajemy mleko kokosowe, co porcję mieszamy tak żeby przed dodaniem następnej ta się zdążyła rozpuścić. Dodajemy przyprawy, znowu mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Pestki dyni delikatnie prażymy na suchej patelni.
Krem dyniowy podajemy gorący posypany pestkami dyni i opcjonalnie rozmarynem.
Pysznie wygląda .... poproszę porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego z okazji imienin :)
OdpowiedzUsuńzupa pierwsza klasa! smaki idealnie dobrane :)
Wszystkiego dobrego z okazji imienin :)
OdpowiedzUsuńzupa jest świetna, smaki dobrane idealnie! :)
uwielbiam dynię! super kremową konsystencję uzyskałaś :)
OdpowiedzUsuńSuper, proste, ale zaskakujące połączenie:) Chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji!
OdpowiedzUsuńFanka dyni i kuchni indyjskiej- to ja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię, na słodko i na słono :D A zupa wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń