18 września 2014

Orientalna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Dzisiaj postanowiłam przygotować coś ze składników, które bardzo lubię, czyli dyni i mleka kokosowego, do tego w moim ulubionym indyjskim stylu. Zupa wyszła przepyszna, idealnie kremowa i aromatyczna. Idealna na rozgrzewkę, a kolor pasujący do pory roku. Świetna propozycja dla fanów kuchni indyjskiej lub potraw z dynią.



Orientalna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Składniki:
(3 porcje)
  • 400 g puree z dyni
  • 100 g mleka kokosowego (twardej części)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw kuchni indyjskiej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pestki dyni (do ozdoby)
Przygotowanie:

Do garnka przekładamy puree z dyni i na małym ogniu podgrzewamy je, następnie dodajemy bulion warzywny, dokładnie mieszamy i dalej gotujemy. Stopniowo łyżką dodajemy mleko kokosowe, co porcję mieszamy tak żeby przed dodaniem następnej ta się zdążyła rozpuścić. Dodajemy przyprawy, znowu mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Pestki dyni delikatnie prażymy na suchej patelni.

Krem dyniowy podajemy gorący posypany pestkami dyni i opcjonalnie rozmarynem.

7 komentarzy :

  1. Pysznie wygląda .... poproszę porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego z okazji imienin :)
    zupa pierwsza klasa! smaki idealnie dobrane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego dobrego z okazji imienin :)
    zupa jest świetna, smaki dobrane idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam dynię! super kremową konsystencję uzyskałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, proste, ale zaskakujące połączenie:) Chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanka dyni i kuchni indyjskiej- to ja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam dynię, na słodko i na słono :D A zupa wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń