Połączenie selera naciowego i gruszki to cudowna i pyszna sprawa. Koniecznie musicie wypróbować, może wam też zasmakuje ;)
Surówka z gruszką, selerem naciowym i żółtą papryką
Składniki:(ok. 8 dużych porcji)
- 1/2 główki białej kapusty
- 1/2 selera naciowego (ok. 4-5 łodyżek)
- 1 żółta papryka
- 2 duże gruszki
- 4 kiszone ogórki (o tym jak zrobić własne możecie przeczytać tutaj: KLIK)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie myjemy a następnie drobno kroimy lub szatkujemy na mandolinie.
Seler naciowy myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Gruszkę myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ogórki odcedzamy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Wodę łączymy z oliwą, przyprawami i dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki razem łączymy w dużej misce, zalewamy "sosem" i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki i każdorazowo przed podaniem dokładnie mieszamy.
już same kolory kuszą a co dopiero smak! zrobię :)
OdpowiedzUsuńGruszki w surówce jeszcze nie jadłam, bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię to połączenie, chociaż w sałatkach zdarza mi się rzadziej, częściej w koktajlach :)
OdpowiedzUsuń