Dzisiaj postawiłam na chleb żytni z domieszką mąki kukurydzianej. Połączenie tych dwóch smaków to strzał w dziesiątkę. A do tego mieszanka różnych ziaren i otręby. Nie ma to jak domowe pieczywo!
Chleb żytnio-kukurydziany
Składniki:(1 bochenek)
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 300 ml ciepłej wody
- 200 g + 1 łyżka mąki żytniej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka białej soli himalajskiej
- 50 g nasion słonecznika
- 25 g amarantusa
- 20 g otrębów żytnich
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte czystą ścierką w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Mąki mieszamy ze słonecznikiem, amarantusem, otrębami i solą. Dodajemy drożdże i urabiamy dokładnie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy odrobiną ziaren słonecznika i odstawiamy na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Przed włożeniem do piekarnika polewamy chleb delikatnie wodą. Następnie pieczemy aż się zarumieni (ok. 20 minut), wtedy przełączamy na pieczenie od spodu i przykrywamy papierem, pieczemy przez kolejne ok. 40 minut, aż przejdzie tzw. "test suchego patyczka". Zostawiamy do wystygnięcia na całą noc, najlepiej na kratce.
Tak zrobiony chlebek idealnie pasuje zarówno do wytrawnych pasztetów jak i do słodkich powideł czy też past kanapkowych. Jest to zdecydowanie połączenie warte wypróbowania.
Tak zrobiony chlebek idealnie pasuje zarówno do wytrawnych pasztetów jak i do słodkich powideł czy też past kanapkowych. Jest to zdecydowanie połączenie warte wypróbowania.
Cześć, nominowałam Cię do zabawy - wszystkie szczegóły na stronie: http://jak-wykarmic-meza.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńdobrze wygląda :)
OdpowiedzUsuńczy mogę dodać mąki żytniej razowe i poppingu z amarantusa?
OdpowiedzUsuńPrzepisy na chleb mają to do siebie, że możesz je modyfikować jak tylko zechcesz ;) Ważne tylko żeby zachować dobrą konsystencję ciasta ;)
UsuńJaka powinna byc konsystencja tego ciasta, bo przyznam sie robilam chleb pierwszy raz, i wyszlo mi takie jak na pizze czyli raczej mocno scisle :P
OdpowiedzUsuńSurowe ciasto w tym przypadku jest dość zwarte, bo jest to głównie mąka żytnia, która nie wyrasta na tak 'puszystą' jak pszenna.
UsuńZa każdym razem wykładam formę papierem do pieczenia i jeszcze nigdy nie odrywałam go ze skórką. Chwilę wystarczy odczekać i bez problemu można go delikatnie oderwać nie uszkadzając chleba ;)
OdpowiedzUsuń