Przygotowałam już piernikowe przysmaki dla najmłodszych, które wyglądają jak renifery. Jednak są one dość czasochłonne w przygotowaniu, oto propozycja jak można zrobić coś podobnego smakowo w wersji o wiele bardziej eleganckiej i wymagającej zdecydowanie mniej pracy.
Piernikowe pralinki w orzechach
Składniki:
(na 40 pralinek)
- Masa:
- 500 g pierników
- 200 g masła orzechowego (niesolonego i jak najbardziej kremowego)
- 60 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
- Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- Dodatkowo:
- 200 g dowolnie wybranych orzeszków (ja dla 20 pralinek wybrałam ziemne a dla 20 laskowe)
Przygotowanie:
Orzechy bardzo drobno siekamy (lub korzystamy w tym celu z rozdrabniacza).
Przygotowujemy wszystko zgodnie z tym przepisem: KLIK
Jednak po obtoczeniu kulek w czekoladzie następnie obtaczamy je w orzechach i dopiero wtedy odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Możemy podawać na talerzu lub w małych pilotkach :)
bardzo fajny pomysł na słodkości! lubię takie 'na raz', ale zdecydowanie zbyt szybko znikają :D
OdpowiedzUsuńpralinki jak marzenie! :)
OdpowiedzUsuń