Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Niektóre składniki nie potrzebują wielu przypraw ani mnóstwa dodatków żeby zachwycać smakiem. Jednym z takich dań jest niewątpliwie właśnie ta surówka. Prosta i szybka, może być zarówno daniem obiadowym jak i dodatkiem. Minimalistycznie ale przepysznie i zdrowo.
Włoska sałatka ze szpinakiem i cieciorką
Składniki:(3-4 porcje)
- 100 g suchej cieciorki
- 150 g szpinaku
- 10 suszonych pomidorów (w oleju)
- 1 łyżeczka oliwy (z zalewy od pomidorów)
- sól ziołowa i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę namaczamy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy do miękkości (ponad godzinę). Po ugotowaniu odcedzamy.
Szpinak dokładnie myjemy i odstawiamy do osuszenia.
Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oliwy a następnie kroimy w cienkie paski.
Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcecie zaoszczędzić czasu, lub musicie przygotować ją bardzo szybko możecie użyć cieciorki z puszki, która nie wymaga już gotowania i namaczania ;)
zgadzam się - często im prościej tym smaczniej :) ta sałatka jest tego idealnym dowodem :)
OdpowiedzUsuńCieciorka w sałatkach to mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;))
OdpowiedzUsuń