01 marca 2015

Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem

Bułki u mnie w domu pojawiają się dość rzadko. Jednak latem jest to niezastąpiony towarzysz ognisk. Ostatnio jednak udało mi się upiec bułki tak pyszne, a zarazem tak proste, że nie mogłabym nie podzielić się z Wami przepisem na nie.


Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem
Składniki:
(6 sztuk)
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 1 łyżka do zaczynu)
  • 50 g nasion słonecznika
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 50 ml ciepłej wody
  • 8 łyżek ciepłego mleka sojowego (+ 2-3 łyżki do posmarowania bułek)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • sezam (opcjonalnie) do posypania
Przygotowanie:

Drożdże łączymy z łyżką mąki i łyżką cukru, zalewamy wodą i odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 15 minut - aż drożdże wyrosną.

W misce łączymy mąkę, z nasionami słonecznika, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, mleko sojowe i dokładnie ręką urabiamy ciasto przez ok. 5-10 minut, aż będzie elastyczne. Wtedy odstawiamy w misce przykrytej czystą ścierką w ciepłym miejscu na ok. 40 minut (ciasto urośnie dwukrotnie). Po tym czasie ciasto dzielimy na wybraną ilość porcji (ja zrobiłam 6 średniej wielkości bułeczek), formujemy w dłoniach bułeczki układamy je na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy pędzelkiem zwilżonym w mleku sojowym, posypujemy sezamem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 20-30 minut aż bułki ładnie się zarumienią a po wbiciu patyczka będą suche w środku. Wyciągamy i studzimy na kratce.


Nie martwcie się jeśli nie zjecie wszystkich pierwszego dnia, spokojnie mogą poczekać do jutra i nadal będą pyszne ;) Do tego idealnie nadają się do burgerów! Wystarczy tylko uformować je na bardziej płaskie i już. Zdrowe bułki do burgerów gotowe :)!

7 komentarzy :

  1. fajne bułeczki! zabrałam się za wypiek domowego chleba na zakwasie to i bułki muszę upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można mleko zastąpić wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można :)
      Może to zmienić odrobinkę ich kolor (mogą wyjść ciemniejsze) ale nic poza tym.

      Usuń
  3. Rzadko kupuję pieczywo, tym rzadziej je robię. W mojej codziennej diecie praktycznie go nie ma. Nie znaczy, że nie lubię- zjadłabym taką fajną bułę np. z awokado i czarną solą, jak tak patrzę na zdjęcia :3

    OdpowiedzUsuń