28 marca 2015

Mazurek z kakaową masą śliwkowo-daktylową

Mam dla Was przepis na super proste, zdrowe i łatwe do przygotowania ciastka owsiane, które można oczywiście robić bez okazji bo są bardzo wartościowe, ale o tej porze roku z powodzeniem możecie zastosować je jako bardzo ciekawy zamiennik tradycyjnego wielkanocnego mazurka.



Mazurek z kakaową masą śliwkowo-daktylową
(ciasto owsiane bez pieczenia)
Składniki:
(ok. 12 porcji)
  1. Spód:
    • 200 g płatków owsianych
    • 60 g migdałów
    • 50 g orzeszków ziemnych
    • 1 łyżka (ok. 15 g) oleju kokosowego
    • 2 łyżki syropu klonowego
    • szczypta soli
  2. Masa:
Przygotowanie:

Migdały i fistaszki mielimy na masło orzechowe ze szczyptą soli. Następnie dodajemy płatki owsiane i blendujemy z nimi. Dodajemy syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie mieszamy.

Daktyle namaczamy a następnie blendujemy z powidłami i kakaem na jednolitą pastę.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej większość masy na spód (zostawiamy ok. garści) i dokładnie, bardzo mocno ugniatamy go wilgotną dłonią. Następnie nakładamy masę kakaową, posypujemy ją pokruszoną resztą masy, z której robiliśmy spód. I odstawiamy w dość chłodne miejsce (może być lodówka) na min. 2-3 godziny - żeby wszystkie składniki dobrze się ściągnęły. Jednak nie podawajmy zbytnio wychłodzonego bo najlepiej smakuje w temp. pokojowej ;)



Jak widzicie przygotowanie tego ciasta jest bardzo łatwe, mało wymagające a w efekcie uzyskujemy pyszną, o wiele zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego mazurka.


4 komentarze :

  1. cudowny mazurek! dzisiaj również zapraszam do mnie na mazurka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam mazurka, ale tak mnie kuszą, że koniecznie muszę spróbować! Twoja wersja od razu przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny mazurek, właśnie szukałam takiej zdrowej wersji tradycyjnego mazurka, na pewno zrobię go na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń