Mam dla Was przepis na super proste, zdrowe i łatwe do przygotowania ciastka owsiane, które można oczywiście robić bez okazji bo są bardzo wartościowe, ale o tej porze roku z powodzeniem możecie zastosować je jako bardzo ciekawy zamiennik tradycyjnego wielkanocnego mazurka.
Składniki:
(ok. 12 porcji)
- Spód:
- 200 g płatków owsianych
- 60 g migdałów
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka (ok. 15 g) oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- Masa:
- 200 g gęstych powideł śliwkowych
- 100 g suszonych daktyli
- 25 g kakao
Przygotowanie:
Migdały i fistaszki mielimy na masło orzechowe ze szczyptą soli. Następnie dodajemy płatki owsiane i blendujemy z nimi. Dodajemy syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie mieszamy.
Daktyle namaczamy a następnie blendujemy z powidłami i kakaem na jednolitą pastę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej większość masy na spód (zostawiamy ok. garści) i dokładnie, bardzo mocno ugniatamy go wilgotną dłonią. Następnie nakładamy masę kakaową, posypujemy ją pokruszoną resztą masy, z której robiliśmy spód. I odstawiamy w dość chłodne miejsce (może być lodówka) na min. 2-3 godziny - żeby wszystkie składniki dobrze się ściągnęły. Jednak nie podawajmy zbytnio wychłodzonego bo najlepiej smakuje w temp. pokojowej ;)
cudowny mazurek! dzisiaj również zapraszam do mnie na mazurka! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam mazurka, ale tak mnie kuszą, że koniecznie muszę spróbować! Twoja wersja od razu przypadła mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńświetny mazurek, właśnie szukałam takiej zdrowej wersji tradycyjnego mazurka, na pewno zrobię go na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń