01 kwietnia 2015

Babka drożdżowa z batatem

Klasykiem, który musi pojawić się na Wielkanocnym stole w moim domu jest babka drożdżowa. Ale czy można stworzyć idealnie żółciutką wegańską babkę, taką jak te klasyczne na "wiejskich jajkach" ? Oczywiście, że tak! Gwarantuję wam, że będziecie pozytywnie zaskoczeni jej smakiem chociaż początkowo możecie być zdziwieni dzięki czemu zawdzięczamy ten cudny kolor ;)



Babka drożdżowa z batatem
Składniki:
(na 1 bardzo małą babkę)
  • 1 batat (ok. 250 g)
  • 150 g mąki pszennej (+1 łyżka do zaczynu)
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 15 g cukru waniliowego
  • 20 g drożdży
  • 100 ml letniego sojowego mleka waniliowego
  • 60 g oleju (+ do natłuszczenia formy)
  • 150 g rodzynek
  • 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego (+1 łyżka do zaczynu)
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Batata obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy i tłuczkiem dusimy na jednolitą masę. Następnie mieszamy z olejem,

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mąki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.

W misce łączymy mąki, dodajemy cukier waniliowy oraz trzcinowy, jako następne dodajemy drożdże i batata z olejem. Dokładnie ubijamy ciasto kulą do ciasta. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy.

Formę natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut, aż przejdzie test "suchego patyczka" (jeśli za mocno będzie się rumieniła możemy przykryć papierem).


Po upieczeniu polewamy roztopioną gorzką czekoladą lub lukrem. Można również posypać skórką pomarańczową.



Moja rodzina nie mogła wyjść z szoku gdy dowiedzieli się, że tak pyszna babka zawdzięcza swój smak i wygląd słodkim ziemniakom. A musicie wiedzieć, że mój tata jest chyba największym miłośnikiem drożdżowych babek jakiego znam, więc jego słowa uznania to dopiero był komplement!

8 komentarzy :

  1. baba z batatem i to na drożdżach?! a to Ci dopiero :) jak zwykle - kolejny cudowny wypiek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, no i wygląda świetnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjelas z formy cieple czy jak ostyglo? Bo mi cala czekolada została w formie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już ostygła. Ale spokojnie, nic straconego! Przytnij równo wierzch i polej czekoladą :) ! Nic nie będzie widać ;)

      Usuń
  4. Jaka żółciutka i puszysta! Piękna Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiona, jest obłędna! wilgotna, pełna bakalii i przede wszystkim żółta, jak tradycyjna baba mojej mamy którą uwielbiałam i myślałam że bez jajek to już by nie było to samo

    OdpowiedzUsuń