07 kwietnia 2015

Zupa cebulowa

Gdy byłam mała cebula była jednym z produktów, których bardzo nie lubiłam. Moja babcia z dziadkiem przygotowywali często zupę cebulową nigdy co prawda jej nie próbowałam, ale moja rodzina bardzo ją lubiła. Postanowiłam więc przygotować taką zupę w mojej wersji z myślą o nich. Teraz jedynie żałuję, że nie jadłam zupy cebulowej wcześniej, bo jest na prawdę przepyszna! A, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza to taki rozgrzewający obiad będzie jak znalazł, a po takiej dawce cebuli, żadna choroba nie odważy się Was zaatakować ;)


Zupa cebulowa
Składniki:
(3 porcje)
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pieprz do smaku
Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej szklimy na nim na małym ogniu cebulę pokrojoną w piórko (mieszając żeby się nie przypaliła). Po ok. 15 minutach dodajemy pastę curry, cukier. Dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze ok. 5 minut. Następnie dolewamy bulion i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.


Zupę bardzo łatwo przygotować w kilka chwil, nie wymaga wielu składników a jest na prawdę pyszna. Dlatego zachęcam was do jej spróbowania.

5 komentarzy :

  1. Do cebuli też pozostawałem bardzo długo nieprzekonany, ale przepadłem w wersji pieczonej - polecam gorąco ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja jako dzieciak też nie tknęłabym zupy cebulowej :p Ale teraz wręcz przeciwnie :D Narobiłaś mi chęci ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze chciałam spróbować tej zupy, ta wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój układ pokarmowy niezbyt dobrze reaguje na takie ilości cebuli, ale i tak czasem ją jadam, bo faktycznie jest super :3

    OdpowiedzUsuń