28 czerwca 2015

Mocno czekoladowe babeczki z truskawkami

Czy potraficie wyobrazić sobie bardziej zgrane połączenie niż czekolada i truskawki? Nie wydaje mi się ;) Jeśli macie ochotę na kwintesencję lata w deserowej wersji to trafiliście idealnie!



Mocno czekoladowe babeczki z truskawkami
Składniki:
(24 sztuki)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 i 1/2 szklanka mleka sojowego
  • 2 czubate szklanki mąki (300 g)
  • 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego (100 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • serek:
    • 100 g nerkowców
    • 1/3 szklanki mleka sojowego
    • 2-3 krople aromatu waniliowego
    • 4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: starta gorzka czekolada
Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. godzinę.

Gorzką czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy na jednolitą masę z 1 szklanką mleka sojowego. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy gorzką czekoladę, mleko sojowe i dokładnie mieszamy ciasto.

Truskawki dokładnie myjemy i obcinamy im szypułki.

Do foremek na babeczki nakładamy po dużej łyżce ciasta. Na to kładziemy po truskawce, a na niej ponownie kładziemy po dużej łyżce ciasta - tak by przykryć truskawkę.

Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu przez ok. 10 minut studzimy w wyłączonym piekarniku.

Nerkowce odsączamy a następnie blendujemy na jednolitą masę z pozostałymi składnikami serka.

Na każdą z babeczek nakładamy po łyżeczce serka i posypujemy startą gorzką czekoladą.


Przygotowywałam je dla znajomych i rodziny i po tempie w jakim zniknęły z talerza oraz komentarzach na ich temat wnioskuję, że był to wypiek, bardzo ale to bardzo udany! Prawdziwe smaki lata :)

6 komentarzy :

  1. Super babeczki. Poproszę jedną do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodzą takie zbite i mokre? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód jest bardziej wilgotny (bo truskawka puszcza sok podczas pieczenia) podczas gdy wierzch lżejszy :)

      Usuń
  3. Mozna uzyc ktoras z mak bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno dałoby się to zrobić, jednak tak z głowy bez próbowania nie jestem w stanie określić w jakich proporcjach musiałaby to być zrobiona mieszanka ;)

      Usuń
  4. urocze babeczki, już wiem, że na jednej bym nie poprzestała :D

    OdpowiedzUsuń