Uwielbiam kolory jakie przynosi nam lato. Z wielką przyjemnością zapraszam je na swój talerz, a korzystanie z produktów, które sama wyhodowałam daje mi jeszcze większą satysfakcję, Warto pamiętać, że człowiek je także oczami i korzystać z tego co daje nam lato :)
Przy okazji możecie również przekonać się, że upieczenie samodzielnie w domu tortilli jest tak banalnie proste, że po zrobieniu tego raz już nigdy nie kupicie gotowej ;)
Składniki:
(6 tortilli)
- CIASTO:
- 2 czubate szklanki (300 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3/4 szklanki wody
- FARSZ:
- 500 g bobu
- 3 duże garści kiełków fasoli mung
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1/2 czerwonej cebuli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 6 czubatych łyżek sosu czosnkowego
- dodatkowo:
- ulubiony sos pomidorowy lub więcej sosu czosnkowego
- długie źdźbła szczypiorku
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i papryką. Następnie dodajemy wodę i szybko urabiamy ciasto. Dzielimy je na 6 porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy (na wielkość dużego talerza) i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej suchej, nieprzywierającej patelni.
Bób gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości a następnie obieramy.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a je same kroimy na dość cienkie paski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pomidorki kroimy na ćwiartki.
Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce.
Na placek tortilli nakładamy i równomiernie rozprowadzamy łyżkę sosu, następnie kładziemy porcję warzyw i zawijamy. Na koniec możemy przewiązać źdźbłem szczypiorku.
Korzystajcie z warzyw szczególnie teraz gdy trwa na nie sezon, a gdy tylko możecie hodujcie je sami. Dzięki temu nie tylko będziecie wiedzieli co jecie, ale satysfakcja z własnych zbiorów jest nie do opisania. Na dobry początek możecie zacząć od domowej (parapetowej wręcz!) hodowli kiełków. Ja dzięki Słoikowi Zdrowia mam ciągle świeże kiełki i to takich gatunków na jakie akurat mam ochotę. (a ich kiełkownice to prawdziwe ozdoby, a nie zwyczajne słoiki!) Dzięki temu wiem co jem i sporo oszczędzam bo nie muszę kupować już tych sklepowych w miniaturowych pojemniczkach!
Smaczne! :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam sama tortilli, nie wiedziałam że przepis na ciasto jest tak prosty :) farsz pyszny, fajnie, że z bobem
OdpowiedzUsuńJakie napakowane zawijańce! Nigdy nie jadłam tortilli z takim cudownym nadzieniem, ale dobrze, że sezon na bób się rozpoczął, to będzie można spróbować :)
OdpowiedzUsuńi jak tu nie polubić takiego dania!? nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe, uwielbiam domowe tortille! :)
OdpowiedzUsuńA z maki zytniej proporcje beda takie same? Nie moge jesc pszenicy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Z samej mąki żytniej niestety raczej nie wyjdą ale można spróbować z mieszanką owsianej i żytniej, ale żeby mieć proporcje musiałabym najpierw spróbować ;)
UsuńDziekuje za odpowiedz, tez poprobuje z innymi makami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń