Dzisiaj kolejny z sosów na bazie wegańskiego majonezu. Ostatnio było przez to trochę monotonnie no ale czym jest kuchnia bez sosów ;) ?
Tym razem pokażę wam jak zrobić klasyczny sos czosnkowy, który dla mnie jest nieodłącznym dodatkiem wszystkich zapiekanek, pizz, oraz obowiązkowym bywalcem wszelakich ognisk i grillów :)
Sos czosnkowy
Do zrobienia tego sosu będziemy potrzebowali:
- 1/2 szklanki sojonezu (PRZEPIS)
- 2 duże ząbki czosnku
- opcjonalnie: pieprz ziołowy/zwykły do smaku
Czosnek obieramy i rozdrabniamy.
Następnie dodajemy do sosu i mieszamy. Sos najlepiej zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki, żeby przeszedł aromatem czosnku. (Najlepiej jeśli postoi przez noc wtedy jest bardzo, ale to bardzo aromatyczny)
Czosnkacz! Też mam taki!! :D
OdpowiedzUsuńMagda