15 lutego 2014

Tarta z sosem bolońskim

Ostatnio ciągle byłam w biegu z powodu sesji i gdy wczoraj napisałam ostatni egzamin dzisiaj postanowiłam to uczcić jednym z moich ulubionych dań czyli sosem bolońskim. No ale przecież nie można podać samego sosu bolońskiego, dlatego gdy po otwarciu lodówki zobaczyłam jedno zalegające opakowanie ciasta francuskiego od razu pomyślałam o zrobieniu tarty. Efekt ? GENIALNY SMAK ! Od dzisiaj będzie to chyba jedno z moich "markowych" dań. 

Tarta z sosem bolońskim
Składniki:
(ilość na tortownicę 28cm)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g. zielonej soczewicy (namoczonej na noc)
  • 500g. pieczarek (po obraniu uzyskujemy ok. 350g)
  • 200g. szpinaku (mrożonego w brykiecie)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • woda
  • 4 łyżki mąki
  • bazylia, oregano, słodka papryka, ostra papryka, pieprz ziołowy, przyprawa do spaghetti
  • sos sojowy
  • 1/6 kostki wędzonego tofu
Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyciągamy z formy i rozwijamy żeby rozgrzało się w temperaturze pokojowej. A następnie wykładamy nim natłuszczoną olejem formę.

Z soczewicy odlewamy wodę w której ją namaczaliśmy, dokładnie płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 5cm. ponad soczewicę) i gotujemy do miękkości (ok. 30-40 minut). Po ugotowaniu odcedzamy.

Na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju wykładamy mrożony szpinak, i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy już będzie gotowy przyprawiamy sosem sojowym, i ściągamy z ognia.

W drugim garnku rozgrzewamy na dnie olej, wrzucamy na niego cebule pokrojone w kostkę oraz drobno posiekany czosnek  i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażymy tak długo aż zbrązowieją, gdy tak się stanie dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy 1 koncentrat pomidorowy (słoiczek z którego go wybraliśmy zalewamy wodą i ją również dodajemy) i łączymy składniki. Po chwili dodajemy jeszcze 2 szklanki wody, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem co jakiś czas mieszając na ok. 10 minut. W 3/4 szklanki wody rozrabiamy 4 łyżki mąki i ciągle mieszając wlewamy je do naszego sosu (może się okazać, że nie będziemy musieli dolewać całości bo sos już będzie wystarczająco gęsty po dodaniu mniejszej ilości). Do tak przygotowanego sosu dodajemy wcześniej zrobiony szpinak i dokładnie mieszamy. Gdy sos już ładnie nam się zagęści dodajemy do niego przyprawy w odpowiadających nam ilościach, ściągamy z ognia, i przekładamy go do formy wyłożonej ciastem. Na wierzch możemy zetrzeć wędzone tofu.


Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut (tak długo aż ciasto się nie upiecze). I gotowe :)




Możemy podać tartę także z sosem czosnkowym (PRZEPIS) :

2 komentarze :

  1. Lubię wszelkie tarty, muszę wypróbować pomysł, żeby zrobić ją z takim sosem zamiast makaronu.

    OdpowiedzUsuń