10 grudnia 2016

Kutia jaglana

Nie wyobrażam sobie świąt bez maku. Dodajemy go do różnego rodzaju wypieków, ale pojawia się także w trakcie wieczerzy w kutii. Nasza ulubiona wersja kutii jest o wiele lżejsza od oryginału a do tego pełna bakalii i innych pyszności. Przy okazji kutia jest tak zdrowa, że zdecydowanie powinna zagościć na Waszych stołach ;)



Kutia jaglana
[bezglutenowa, bez cukru]
Składniki:
(1 duża miska)
  • 100 g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 200 g zmielonego maku
  • 150 g pokrojonych suszonych fig
  • 150 g pokrojonych suszonych moreli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 4-5 czubatych łyżek powideł
  • ok. 1 szklanki syropu daktylowego (lub innego płynnego słodu)
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
Przygotowanie:


Wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy na nią kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem aż całkowicie wchłonie wodę.

Ugotowaną kaszę mieszamy z makiem, następnie dodajemy powidła i syrop daktylowy. Jako kolejne dodajemy wszystkie bakalie, bardzo dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na koniec można jeszcze dosłodzić do smaku.




Po przygotowaniu kutię należy przechowywać w lodówce. Przed podaniem radzę wyciągnąć ją trochę wcześniej z lodówki, żeby nie była zbyt zimna.


1 komentarz :

  1. Nie ma mu mnie tradycji przygotowywania tego, dania ale chetnie bym zjadła ;)
    Zapraszam - http://jedzrosliny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń